Grupa „Izvor“ obeležila dve decenije postojanja

Oni muziku osećaju i vole. To se prepoznaje na svakom nastupu. Njihova interpretacija izvornih pesama je autentična.

„Izvor je imao u samom začetku kao ideju očuvanje tradicionalne muzike ovih prostora. Ostali smo na tom putu svih 20 godina, što je samo po sebi poseban podvig“, kaže svirač kavala Dalibor Mladenović.

„Naš cilj je bio od samog početka da čuvamo tradicionalnu muziku na starim instrumentima, bez upliva nekih modernih instrumenata, modernih zvukova i stilova. Da se držimo tradicionalnog zvuka i opstali smo takvi, u tom obliku, do danas“, objašnjava interpretatorka Ivana Tasić Mitić.

Ostali su i u istom sastavu. Petorka koja je osnovala etno grupu „Izvor“ 5. januara 2004. godine i danas je na sceni.

„Najveći naš uspeh je to što smo uspeli da dvadeset godina trajemo, da između nas ne bude nikakvih razmirica, nesuglasica. Doduše, bilo je povremeno oko nekih pesama ili repertoara, ali to se brzo prevazilazi“, navodi tamburaš Dejan Dimić.

Gosti koncerta bili su interpretator vranjskih pesama Branimir Stošić Kace, Jana Dimić i Mila Mitić, na sceni sa roditeljima, članovima grupe.

„Od najranijeg detinjstva su uz ovu vrstu muzike, uz roditelje koji neguju taj izvorni zvuk i to su zavolele. Uz to su i talentovane i rezultat se čuje i vidi“, kaže interpretatorka Ivana Tasić Mitić.

Članovi vokalno-instrumentalnog sastava „Izvor“ za prethodne dve decenije snimili su više od 150 pesama u svom aranžmanu, izdali samostalni album, imali više stotina nastupa u zemlji i inostranstvu, učestvovali na festivalima i svirali u humanitarne svrhe.

 

 

(RTS)


Ostavite komentar