Godišnje oko 150 dece u Srbiji oboli od dijabetesa

Helena je jedna od oko 2000 dece u Srbiji koja ima šećernu bolest. Zahvaljujući ovom senzoru, nesmetano može ići u školu i baviti se sportom, njena igra može biti bezbrižna, baš kao i život njenih roditelja.

“Za nas roditelje je to jedan veliki uspeh zato što možemo mirnije da spavamo pošto je to borba 24 sata tokom čitave godine kada nemate senzor, a senzor nam omogućava da nam dete bude slobodno, i da se mi vratimo nekim svojim aktivnostima”, kaže Goran Milošević, roditelj obolelog deteta i član Udruženja „Alarm“.

Broj obolelih od šećerne bolesti, svakodnevno se povećava. Među njima je sve više dece, već od prve godine uzrasta. Za razliku od odraslih, primena insulina kod dece mora biti trenutna. Nivoi šećera u krvi menjaju se iz sekunda u sekund, u zavisnosti od fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja, unesene hrane, pa i raspoloženja.

“Prema tome je potrebno podizati obroke, aktivnosti, insulinsku terapiju, što nije moguće dosadašnjim načinima da se povremeno samo dete bocne u prst, senzori daju koninuirani uvid praktično u visinu šećera u krvi i to jako puno pomaž. za filtriranje terapije i održavanje njihovog zdravstvenog stanja“, navodi dr Slavica Dautović, specijalista pedijatar – endokrinolog.

Udruženja i lekari danas obilaze mnoge škole, i sa decom i nastavnicima razgovoaraju o dijabetesu, kao i značaju pravovremene reakcije i podrške.

“Dijabetes je jedna ozbiljna šećerna bolest koja moraš sebi stalno da daješ boce da li u butinu ili stomak, naravno za tu bolest nema leka”, kaže Igor Starčević, učenik OŠ „Vasa Stajić“, a
Igor Kragić, učenik OŠ „Vasa Stajić“ dodaje: „Ja kao hokejaš imam drugaricu tu mog saigrača, ona ima nažalost dijabetes, tako da pre svake utakmice mora da izvadi krv da pogleda koliki je šećer da se ne bi, lupam, onesvestila.”

Za više od pola milijarde ljudi u svetu i milion u Srbiji, koji boluju od ove bolesti, kao znak podrške, deca su u vazduh pustila balone tačno u podne sa istom porukom koju moramo zapamtiti i razumeti.

(RTS)


Ostavite komentar