Godina Zmaja: Kako se Kineska nova godina dočekuje u Smederevu

Kroz interaktivnu izložbu, građani Smedereva, imali su priliku da saznaju više o kineskoj kulturi i tradiciji. Tajne ceremonije ispijanja čaja, pravljenje papirnih figura čija tradicija datira još od Tang dinastije, samo su neke od veština u kojima su se oprobali.

„Po prvi put se susrećem sa nekim ovakvim programom, tako da mi je zaista lepo i mislim da može svašta da se nauči”.

„Meni je kineska kultura jako lepa i drago mi je što se ovako nešto organizuje u našem gradu jer se upoznajemo, upoznajemo se sa drugim kulturama”, kažu zadovoljni građani Smedereva.

Veštine poput pletenja ratana, izrada čipkastih graviranih lampiona, kao i papirnih lutaka, stare su i više od 1000 godina i uvrštene su u nematerijalno kultrutno nasleđe.

„Koristimo materijal koji se zove ratan, to je prirodni materijal za koji je potrebna voda kako bismo ga oblikovali. Ja sam 11. generacija zanatlija, a prvi predmet sam napravila kada sam imala sedam godina“, navodi umetnica iz provincije Fuđen.

„Ove lutke su napravljene od drveta. Evo na primer, na ovoj lutki je prava kosa i obojena je bojom, koja može da traje mnogo godina. Umetnost je stara 1000 godina, a ja sam 4.generacija umetnika“, naglašava umetnica iz provincije Fuđen.

Kulturni program u okviru kineske Nove godine, posvećen je, kažu organizatori, jačanju „čeličnog prijateljstva“ između Srbije i Kine.

„Smederevo je znak čeličnog prijateljstva Kine i Srbije, a HBIS kompanija je simbol našeg čeličnog prijateljstva. Kina i Srbija, međusobno uvažavaju kulturu i tradiciju, i večeras će delegacija provincije Fuđen, polazne tačke puta svile na moru, pokazati kinesku kulturu. Zahvaljujemo se građanima Smedereva i nadam se da ćemo imati priliku da proslavimo Srpsku novu godinu u Kini”, rekao je Li Ming, ambasador Kine u Srbiji.

Veruje se, da će ova Kineska Nova godina, koja je u znaku Zmaja, najsrećnijeg znaka kineskog horoskopa, doneti bogatstvo, uspeh, napredak i pozitivnu energiju.

(RTS)


Ostavite komentar