Formiran Nacionalni savet Albanaca

Udružena lista četiri stranke – Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija, Pokret za demokratski progres i Demokratska partija Albanaca – ima većinu, 10 od ukupno 15 članova Nacionalnog saveta.

„Sada je ministar na potezu, kad sazove konstitutivnu sednicu biće sednica, nakon toga, ako tog dana postoji dogovor da bude izabran predsednik Nacionalnog saveta biće istoga dana, ako ne, onda zakonski rok je u roku od 30 dana“, kažeNagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac.

Elektorska skupština za Nacionalni savet Albanaca održana je pre dva dana, uz prisustvo članova nadležnog ministarstva, republičke izborne komisije i misije OEBS-a u Srbiji.

Kako saznajemo, četiri liste koje su nastupale na izborima dogovorile su da će Nacionalni savet Albanaca u novom sazivu voditi predstavnik Pokreta za demokratski progres, a od januara 2025. godine predstavnik Partije za demokratsko delovanje.

„Bolje je što je došlo do dogovora između političkih subjekata. Mislim da u ove četiri godine imamo neverovatan uspeh što se tiče knjiga, kulture, fondova, što se tiče svih problema“, kaže Ragmi Mustafi, dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Nacionalni saveti brinu o ostvarivanju kolektivnih prava manjina, u pogledu kulture, obrazovanja, informisanja, očuvanja jezika.

„Čekamo da bude bolje, mislimo on je mlad čovek, i zna, ima školu i čekamo da bude nešto bolje“, smatra jedan sugrađanin.

„Očekujem da se nastavi razgovor koji je sadašnji predsednik Ragmi Mustafi počeo sa Vladom Srbije, odnosno sa nekoliko Ministarstva oko plana od 7 tačaka, što bi trebalo da realizuje nekoliko prava Albanaca sa ovog područja, konkretno inkluzija, integracija Albanaca na republičkom nivou i zapošljavanje“, navodi Agon Islami, novinar.

Prema najavama, nakon isticanja roka za žalbe, početkom naredne sedmice, potvrdiće se mandati novim članovima Nacionalnog saveta Albanaca.

(RTS)


Ostavite komentar