Feliks Romulijana: Putovanje učenika kroz vreme

Ovako izgleda kada deca pokušavaju da zakorače u svet drevnih Rimljana i istraže tajne koje su oni ostavili iza sebe. Kroz interaktivnu radionicu istražuje se istorija carstva – od arhitekture do umetnosti, od mitova do svakodnevnog života. Osim toga mališani izrađuju i sopstveni katapult, u čemu im pomažu edukatori:

 

“Pravimo igračke od drveta”, kaže devojčica. Mališan navodi: “Sviđa mi se kako pravimo ove materijale u radionici”. Dodaje da je napravio slovo A i neku klupicu. Nekome je zanimljiva cela Feliks Romulijana, nekome lavirint.

Svako dete je napravilo svoj primerak koji će mu pomoći da praktično shvati princip rada, kao i da vežba svoje motoričke veštine.

“Deca više nisu toliko ni navikla da prave nešto rukama da oni koriste šmirglu, da lepe, da oni seku drvo i zaista jeste njima interesantno, zanimljivo, jeste da čuju kako su nekad neke civilizacije živele”, ističe Snežana Andrić, menadžer EU info kutak u Nišu.

Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja Zaječar navodi da u toku cele godine organizuju kreativne radionice za decu nižih uzrasta. „Prošle godine smo imali letnju školu rektorata umetnosti i za studente, tako da ćemo i ove godine nastaviti po istom programu, edukacija nam je bitna u širem kontekstu”, dodaje.

EU info kutak iz Niša i Narodni muzej iz Zaječara organizovali su ovu radionicu kroz igru, zabavu i interaktivno druženje.

(RTS)