Duhovno nasleđe patrijarha Pavla u Čačku

Na šezdesetak strana u drugom broju časopisa „Patrijarh srpski Pavle“ našli su se članci i eseji o životu, delu i duhovnom nasleđu koje je iza sebe ostavio voljeni srpski patrijarh. Ideja za pokretanje lista proistekla je iz želje da se lik i delo patrijarha Pavla približi i onim generacijama koje nisu bile njegovi savremenici.

„Život po Jevanđelju gledajući kroz delo patrijarha Pavla, to je osnovni sadržaj, osnovni motiv i glavni sadržaj našeg časopisa. Dakle, besede o životu po Jevanđelju. Baš onako kako je Patrijarh Pavle živeo“, kaže prof. dr Drago Milošević.

Promocija drugog broja časopisa održana je u Gradskoj biblioteci. I to je početak ovogodišnje manifestacije Dani Patrijarha Pavla koja se održava od 2016. godine. U ovom izdanju umetničko- duhovno obrazovni sabor imaće proširen program jer je manifestacija deo projekta nacionalne prestonice kulture.

„Sadržaj manifestacije su, pored časopisa, drvorezbarska kolonija-svečanost u manastiru Blagoveštenju, na Krstovdan, na dan vozdviženja Časnog krsta u manastiru Blagoveštenje kablarsko, zatim trećeg novembra će biti u velikoj sali Kulturnog centra koncert hora RTS-a pod upravom maestra Bojana Suđića“, navodi prof. dr Drago Milošević. ,

„Časopis i sama manifestacija za nas veoma značajna, časopis pogotovu, jer ne da prevazilazi okvire ovog našeg projekta Čačanska rodna već prevazilazi i granice našeg grada i naše zemlje“, smatra prof.dr Miloš Papić, član Gradskog veća za obrazovanje, nauku i kulturu.

Dani Patrijarha Pavla održavaju se u Čačku. Takođe manifestacija ima ogranke u Kućancima, rodnom mestu patrijarha, potom u Nikšiću, Gacku i Prizrenu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike