Društvo za srpski jezik i književnost nagrađuje najbolje nastavnike osnovnih i srednjih škola

Rad sa talentovanim đacima je za prosvetne radnike zadovoljstvo, iskustvo ih je naučilo da lako uoče one koji se ističu, žele da nauče više, kreativno razrade teme i ideje.

„Talentovani učenici su učenici koji pokazuju posebno interesovanje i lako ih je prepoznati, najpre ih prepoznajete u redovnoj nastavi, a kasnije, kroz dodatni rad, kroz pripremu za takmičenje, vaš zadatak je samo da ih dobro pratite, da usavršavate njihova znanja, da obogatite njihova znanja, kako iz jezika, tako i iz književnosti“, kaže Jelena Cvetković, profesorka srpskog jezika u gimnaziji „Bora Stanković“.

Deset godina Književne olimpijade i 10 nagrada za učenike vranjske gimnazije.

„Osim olakšanja za prijemni ispit, to znači i zato što učenici detaljnije obrađuju književna dela, postižu načitanost i obogaćuju svoj rečnik“, navodi Teodora Ilić, učenica gimnazije „Bora Stanković“.

„Za mene lično, ovo takmičenje, znači, je probudilo ljubav prema, posebno, klasičnoj književnosti, i navelo me na to da čitam klasičnu književnost van samog školskog programa“, kaže Tijana Filipović, učenica gimnazije „Bora Stanković“.

Društvo za srpski jezik i književnost je pre 5 godina počelo da dodeljuje priznanja i nastavnicima. Među nagrađenima je i profesor leskovačke Gimnazije Vladimir Mičić, koji objavljuje radove u stručnim, naučnim publikacijama, a rad sa talentima je, kaže, radost.

„Spremanje za takmičenje je najveća radost, jer su to deca okrenuta knjizi, koja vole knjigu, koja imaju kulturu čitanja, koja imaju potrebu da komentarišu pročitana dela, i radeći sa tom decom i sami mnogo toga načimo“, navodi Vladimir Mičić, profesor srpskog jezika Gimnazije u Leskovcu.

Priznanja će najboljim nastavnicima biti uručena 10. februara, u sali heroja Filološkog fakulteta u Beogradu.

(RTS)


Ostavite komentar