Dreser pasa iz Banje Koviljače: Bez kažnjavanja do lepih manira

Iz Nemačke u Banju Koviljaču, privatnim avionom. Tako je jedan pas doputovao samo da bi naučio lepe manire. Sistem obuke i dresure pasa bez kažnjavanja tehnika je koju Saša Mitrović primenjuje uspešno već šest godina.

„Većina pasa može da nauči sve ono što je potrebno za porodičnog psa, za kuću, da bude normalan, socijalizovan, da izvršava neke osnovne naredbe i tako dalje. Sad naravno neke naprednije stavke, naprednije obuke obavaljaju samo određene rase kao što su naprimer radni psi, u smislu malinoa, nemački ovčar, doberman”, kaže dreser pasa Saša Mitrović.

Tri do četiri nedelje potrebno je psu da savlada komande koje je ponosno za kameru izvela i Popi, engleski poenter. I Lara i Kali, nemačke doge pokazale su svoje umeće. Svi psi koji borave kod Saše umiljati su i poslušni čak i sa strancima. Za sve to tvrdi, dreser, ključna je ljubav prema psima.

“Stavka broj jedan, bez te ljubavi ne može ovaj posao da se radi, jer ovo je da kažem neki način života, ovo nije samo posao, ovde moraš da budeš dostupan dvadesetčetiri sata dnevno, jer ipak su to živa bića, nije to popravka automobila ili nešto, da ipak možeš da odmoriš“, dodaje Saša.

Za uspešnu dresuru važno je da se pas i čovek dobro razumeju. Najteži trenutak je, kaže Saša, rastanak, ali kada od vlasnika stigne potvrda da pas i kod kuće primenjuje stečeno znanje, zadovoljstvo je najveće.

 

 

 

 

 

(RTS)


Ostavite komentar