Dostupna pomoć školskih psihologa i pedagoga

Pedagoški fakultet u Užicu, nakon istraživanja, upisao je prošle godine prvu generaciju studenata pedagogije.

“Kontaktirali smo Nacionalne službe za zapošljavanje u našem regionu i šire, i naravno broj pedagoga na Zavodu je jako mali, a svakako potreba za pedagozima postoji” 9objašnjava .Jelena Stamatović, prodekan za naučno istraživački rad Pedagoškog fakulteta, Užice.

Širok je opseg njihovog rada, a ključni su, sa psiholozima, u školskim stručnim timovima, koji od škole do škole nisu celoviti.

“Ranije je svaka škola imala i psihologa i pedagoga, a danas… ja u mojoj školi imam samo pedagoga, nemam psihologa! Takav je slučaj u mnogim školama, a kažem problem je sve veći i veći” ističe Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, Niš.

“Sada definitivno nema dovoljan broj, u stvari, ima za one redovne, da kažem, aktivnosti, ali da se zaista posvetimo i pružimo punu podrušku svoj kojoj je potrebno, u meri u kojoj je potrebno, za to zaista nas nema dovoljno…društvena kriza celokupna je dovela da je mnogo više i anksioznosti, mnogo je više autoagresivnih radnji, suicidnih ideja” naglašava Aleksandra Savić, psiholog, OŠ „Dušan Jerković“, Užice.

Na sreću, školski stručni timovi imaju odličnu saradnju sa jedinim dečijim psihijatrom u Zlatiborskom okrugu.

“Kad dođu kod mene tu smo već nekako dobar deo posla odradili, znači, tu je i roditelj prepoznao problem, tu je roditelj spreman na saradnju, tu se deca, možda spremna na promenu i svima nam je lakše. Najveći problem, po meni je da roditelji nekada ne prepoznaju na vreme ono što bi trebalo da prepoznaju”, kaže dr Zvezdana Stevanović, specijalista dečije i adolescentne psihijatrije, OB, Užice.

U tome je ključna saradnja roditelja sa školskim psihologom i pedagogom, kojih na papiru u školama zlatiborskog kraja ima dovoljno na odredjen broj odeljenja.

“Sad, smanjenje broja učenika je izazvalo smanjenje broja odeljenja, smanjenje broja odeljenja ima za posledicu smanjenje broja stručnih saradnika u školama. Ministarstvo je formiralo još prošle godine radnu podgrupu koja se bavila ovim pitanjem i oni su predložili povećanje broja stručnih saradnika u školama”, kaže Vlade Živanović, rukovodilac Školske uprave, Užice.

Očekuje se saglasnost Vlade, a pedagozi, psiholizi, psihijatri pozivaju roditelje na stalne, otvorene i iskrene razgovore sa decom, ne potcenjujući ih i ne precenjujući, istovremeno im ulivajući sigurnot u porodičnom domu.

(RTS)