Dokle se stiglo sa popisom poljoprivrede u Kruševcu?

Ovako počinje radni dan popisivača Adama Miloševića. Svakodnevno obilazi poljoprivrednike u ataru Ribarske reke, koji je poznat po stočarskoj proizvodnji.

„Cilj popisa je da se prikupi što više informacija o stanju poljoprivrede u Srbiji, da se zna koliki broj se obrađuje, broj goveda i svega ostalog u vezi poljoprivrede“, ističe Adam Milošević.

U Sušici i Crkvini svaka druga kuća ima farmu. Preko hiljadu meštana, u 300 domaćinstava, uglavnom živi od poljoprivredne proizvodnje.

„Imam negde oko 40 grla stoke, koje teladi, koje junice, koje muzne krave. 20 hektara obrađujemo zemlju i to je porodični posao”, navodi Dragiša Petrović iz Sušice.

„Subvencije koje daje država, nije malo, da budemo realni, sada su malo više porasle. 40 hiljada daju po matičnom grlu, onda opština daje za tele 10 hiljada da bude sutradan junica. Pomaže tako za hranu i daju, država daje 18 hiljada za obrađivanje zemljišta“, kaže Živomir Petrović, vlasnik farme u Sušici.

Popis poljoprivrednih gazdinstava, koji je počeo prvog oktobra i trajaće do 15. decembra ove godine, obavljaju se metodom intervjua na terenu.

„Tako prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i kao sumirani koristiće se za statističke analize. Tako će se omogućiti donošenje odgovarajućih odluka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom daljem razvoju“, naglašava Ivana Pajić, zamenik načelnika Gradske uprave u Kruševcu:

Na teritoriji grada Kruševca angažovano je 54 popisivača poljoprivrednih gazdinstava. Za prvih 15 dana popisano je 2750 poseda, što je 20 odsto od ukupnog broja gazdinstava.

(RTS)


Ostavite komentar