Dokle se stiglo sa izgradnjom vodovodne mreže u Pečenjevcu kod Leskovca

Selo prostrano, razbacano duž Jablanice i Šarenice pa nije lako stići do svake kuće. Prekopavaju se ulice i sokaci, postavljaju vodovodne cevi. Posla ima na pretek, ali najzahtevniji rezervoar iznad Pečenjevca koji pijaću vodu dovodi sa akumulacije Barje je završen.

„Dužina planirane mreže je 9.900 metara, do sada je urađeno oko 1000 metara, prečnik koji se ugradjuje je od fi 40 do 160 mm. Vrednost ugovorenih radova je 28,6 miliona dinara“, navodi Ljiljana Mihailović, tehnička direktorka JP „Urbanizam i izgradnja“ Leskovac.

Krajem godine mogla bi voda da poteče iz slavina. Decenijama meštani imaju veliki problem.

„Ja sam bio nekoliko puta poplavljen i hidrofor je pun bio, ne bi loše bilo da se dobije voda“, rekao je Miroslav Rakić, meštanin Pečenjevca.

„Bilo je problema, zdrave pijaće vode nije bilo, već preko hidrofora i bunara smo koristili vodu za tehničke potrebe, a pijaću vodu smo kupovali“, ističe Miroslav Stanojević, član MZ Pečenjevce.

Jedanaest sela u severnom delu teritorije Leskovca dobiće vodu. Najteže će biti premostiti auto-put i dovesti vodu u dva sela sa druge strane Južne Morave. Velika i važna investicija grada.

Novica Nikolić, direktor JP „Urbanizam i izgradnja“ Leskovac naglašava: „Završeni su radovi u Lipovici gde se trenutno nalazimo ostalo je samo probušenje odnosno prolaz ispod pruge zašta se čeka ugovor sa Železnicom Srbije, posle toga udemo na upotrebnu dozvolu i građani će moći da se priključuju, a naš cilj je da sve to završimo što pre zato su potrebna velika sredstva, ali i izrada projektno tehničke dokumentacije. Grad Leskovac je za ovaj deo grada već je potrošio oko 160 miliona dinara, a nastavićemo u narednom periodu da gradimo i dalje sekundarnu vodovodnu mrežu kako bismo rešili vodosnabdevanje severnog dela teritorije grada Leskovca”.

Od Živkova najbližeg Leskovcu gde je voda već stigla do najudaljenijeg Brestovca rešava se problem pijaće vode za 10.000 stanovnika. Ovih dana kreće se sa radovima u Čekminu.

(RTS)