Dobra zarada od paprike

Porodica Stošić decenijama uzgaja papriku. Ove godine na 60 ari očekuju oko 20 tona i dobru zaradu. Jedni su od retkih koji se na ovaj način bave proizvodnjom paprike jer je ovako mnogo teže zbog promenljivog i nestabilnog vremena, a ove godine bilo je mnogo kiše, a temperature su bile ekstremne za papriku. Da bi se uspelo neophodno je primeniti sve agrotehničke mere na pravi način.

„Sve treba na vreme uraditi da bi sve bilo kako treba. Ne može da se radi od danas do sutra. Zadovoljan sam sa cenom jer je ponuda paprike manja, a videćemo šta će reći kupci“, kaže proizvođač paprike iz Banatskog Brestovca Ivan Stošić.

Ivan je ovaj posao nasledio od oca Čedomira koji mu sad pomaže u poslu i, kako kaže, nije mu teško.

„Mnogo teže je bilo ranije nego sada kad je sve automatizovano. Tu su prskalice, sistemi za navodnjavanje kap po kap, a pre smo sve radili ručno. Natapali smo zemlju, na leđima smo nosili kante za prskanje i nije bilo kao sad, ali opet je moglo da se zaradi“, navodi proizvođač paprike iz Banatskog Brestovca Čedomir Stošić.

Ove godine Stošići su ugradili i solarne panele tako da očekuju i manje troškove za električnu energiju, pa će uz povoljnu cenu paprike ukupna zarada biti još veća.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike