Dimitrovgrad ili Caribrod – šta je draže ljudima koji žive u ovom gradu na granici Srbije i Bugarske

Krenuli smo iz Niša put Dimitrovgrada, a sat kasnije stigli u Caribrod. Ili je možda bilo obnuto. Na ulazu u grad oba imena a žitelji koriste kako kome drago.

Na pitanje jesmo li mi sad došli i Caribrod ili u Dimitrovgrad jedan meštanin odgovara: “Ako se ja pitam Dimitrovgrad”, a drugi: „E pa u Caribrod po našem. Mi zovemo Caribrod iako je Dimtrovgrad bio ali mi kao deca uvek smo bili Caribrod.”

“Ja sam rođen u Dimitrovgradu, ali čim izađem van kućnog praga mi ga znamo kao Caribrod, a ne kao Dimitrovgrad”, navodi jedan sugrađanina, a njegova komšinica dodaje: „Meni je svejedno, navikla sam na Caribrod, ali lepše mi zvuči Dimitrovgrad.”

Ime Caribrod prvi put se pominje u spisima iz 15 veka. Smešteno na razmeđi velikih puteva mesto je, prema predanju, dobilo ime po carevima koji su u svojim velikim pohodima baš tu prelazili odnosno brodili reku. Time se, između ostalog, bavio Marjan Milanov pripremajući stranicu „Virtuelni muzej Caribroda“. Ime je promenjeno posle drugog svetskog rata po bugarskom predsedniku i revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

“Nakon Drugog svetskog rata, on se približio Titu i njih dvojica su se malo udaljili od Staljina, imali su ideju da prave neku Balkansku federaciju, saveze država. Staljin je pozvao u jednom treutku i Tita i Dimitrova da idu u Moskvu. Titi je bio pametniji pa nije otišao a Dimitrov je otišao i nije se vratio”, priča Marjan Milanov.

Nisu Caribrođani nikad do kraja odustali od starog imena. Organizovani su referendumi, na gradskoj skupštini je čak doneta odluka koja ni 15 godina kasnije nije sprovedena pa je grad i danas zvanično Dimitrovgrad.

Nije samo varoš menjala ime kroz vreme. Sličnu sudbinu dele i mnoge porodice koje ovde žive više od jednog veka. Jedna od najstarijih je porodica Stanulov. Kako se menjala državna granica tako su i oni menjali prezime.

“U mojoj kući u kojoj ja i danas živim i u kojoj se rodila moja ćerka živelo je šest generacija u jedanaest država sa šest različitih prezimea. Pa se tako moj pradeda zvao Stanul Todorov, deda Evstatij Grigorov u Kraljevini SHS i Evstatije Gligorijević, a moj tata se zvao Georgi Stanulov i ja sam Sonja Stanulova”, kaže Sonja Stanulova iz Caribroda.

Bez obzira na promene ovde se svi znaju i prepoznaju, makar po nadimcima. Sa imenom grada nije tako jednostavno. Ipak, dok Dimtrovgrad postoji i Bugarskoj i u Rusiji, Caribrod je samo jedan.

(RTS)