Dečije stvaralaštvo na festivalu u Pančevu

U pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti izloženi su radovi sa dečijeg festivala BUDI. Mogu se videti pre svega crteži, ali tu su i literarni radovi, printovi, filmovi, kreacije iz oblasti mode i pozorišta. Dečija mašta je neograničena, a upravo to poručuje i naziv ovogodišnjeg Bijenala, “Otključano nebo“.

“Prvo što mi je palo na pamet je nebo, koje nije puno oblaka, već je skroz vedro i ja sam na ovu temu pisala bajku“, kaže Vida Radaković iz Pančeva.

“Ta zemlja je napravljena od papir mašea. Tamo ima i dece, ona skupljaju zvezde“, objašnjava Jakov iz Beograda.

“Otključano nebo; mi smo ga otključali za umetnost, koja je u centru pažnje, u fokusu, i toliko je različitih radova došlo u svim kategorijama. Mislim da smo ove godine stvarno napravili vrhunsku izložbu za klince“, smatra Branislav Radovanović, umetnički direktor festivala.

Gran pri festivala osvojila je Nina Rikanović iz Kragujevca.

“Kad sam bila mlađa osmislila sam neke likove iz mašte i trenutno pišem roman o njima na engleskom. Pa sam odlučila da to pretočim u likovnu verziju i predstavim njih i neke njihove modne detalje i odeću“, kaže Nina Rikanović iz Kragujevca.

U narednih mesec dana na BUDI-ju će biti 70 besplatnih programa za decu, koji uključuju filmske i novinarske radionice, pozorišne predstave, promocije knjiga, eko kamp. A zemlja gost ove godine, čiju će kulturu deca upoznati je Nemačka.

“Od početka štamparstva i Gutenberga, koga smo i uzeli za jedan od primera, preko braće Grim, nemačkih kompozitora i raznih drugih umetnika. Nekako se radujemo da baš nemačku kulturu prikažemo ove godine“, kaže Snežana Ćuruvija, programska direktorka festivala.

Na otvaranju 10. jubilarnog BUDI-ja nastupili su horovi iz Pančeva i Beograda.

(RTS)