Da li u Kanjiži jenjava epidemija ptičijeg gripa zbog koje je uginulo 600 ždralova?

Zbog pravilnog poretka ždralova na nebu iznad Kapetanskog rita i atara sela Male Pijace i njihovog ukupnog ponašanja zaključak je da su ptice zdrave i da je virus avijarne influence oslabio. Lovci i članovi Štaba za vanredne situacije opštine Kanjiža su se u to uverili pregledom terena. Ako ne bude novih iznenadnih uginuća, mere opreza će se primenjivati narednih 15 dana.

„Ostaje na snazi što je u nadležnosti opštine Kanjiža da na pijacama se ne sme prodavati živina. Žive životinje. Ako budemo ponovo dobili neko rešenje sa drugim merama onda ćemo to, naravno primeniti. Ako ne onda će da prestane ova situacija”, navodi Balaž Bajtai, Štab za vanredne situacije opštine Kanjiža.

Lovište u opštini Kanjiža ima 29.900 hektara. Ždralovi se okupljaju na vodenim površinama oko Kapetanskog rita i sve do sada uginule ptice su tu i nađene.

„Ove mere koje su nam propisane od strane veterinarske inspekcije, odnosno rešnjem uticale su na to da sezona lova na pernatu divljač je trenutno prekinuta. Trenutno su ugrožena što se tiče naših delova Orom, Novo Selo, Doline, Totovo Selo, male Pijace, Mali Pesak“, ističe Boris Bajić, predsednik lovačkog udruženja „Kapetanski rit“.

Sem ovih naselja, Uprava za veterinu je u Bačkoj i Banatu ugroženim i zaraženim proglasila okolinu Slanog Kopova kod Novog Bečeja, okolinu Sente, Čokansko kopovo, jezero Rusanda i okolinu sela Tomaševac.

(RTS)


Ostavite komentar