Da li se zatvara Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“ u Zrenjaninu

U sindikatu srednje škole „Uroš Predić“ navode da Elaborat o izmeni odluke o mreži škola nisu zvanično dobili. Zamolili su lokalnu samoupravu da ne upućuje taj predlog Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, jer treba razgovarati i o drugim rešenjima u okolnostima kad istu zgradu koristi i Tehnička škola.

„Zašto ne bi dali jedan prelazni period. Kolege ovde, deca verovatno niko nije protiv da se ovde škole spoje, da se ovde dobije jedna nova škola, da dobije jedan novi naziv. I onda bi u jednoj ovakvoj školi zanatskoj sigurno bilo više učenika, koje potrebe ima tržište za ovim učenicima, jer mi sada u dualu školujemo decu za četiri firme u našem regionu“, navodi Milan Galić, iz Sindikata prosvetnih radnika HPTŠ „Uroš Predić“.

Predlog odluke predviđa da se hemijski smerovi ubuduće upisuju u Medicinskoj, prehrambeni u Poljoprivrednoj, a tehnološki u Tehničkoj školi.

Jugoslav Bogdanović, direktor HPTŠ „Uroš Predić“ ističe: „Svi uslovi, prostor, oprema, kadrovi za realizaciju nastave naših profila su ovde i jedino ovde. Drugde ih nema. Kako neko zamišlja da se od septrembra ova naša nastava odvija u drugim zgradama i prostorima, bez adekvatnog prostora, bez adekvatne opreme, ja ne znam.“

Grad i nadležni za prosvetu su u analizi utvrdili da se sve manje dece upisuje u školu „Uroš Predić“, a popunjenost razreda u proteklih pet godina je bila od 48 do 61 posto.

„To su činjenice koje pokazuju prostorne kapacitete, kapacitete koeficijenta ispunjenosti upisne kvote, kada su u pitanju određeni smerovi. A konkretno postoji jedan smer gde u predhodnih pet godina niko nije upisan. Niko neće ostati bez posla, đaci će nastaviti da se školuju u profilima koji su započeli da se školuju u drugim školama na drugom mestu, ukoliko naš zahtev bude usvojen“ naglašava Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Predlozi se nisu svideli Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Srbije koji je najavio tužbe i krivične prijave. Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje nam nisu odgovorili šta može očekivati oko 300 đaka i 85 zaposlenih.

(RTS)


Ostavite komentar