Da li je proleće pravo vreme za kupovinu ogrevnog drveta

Hiljade kubika ogrevnog drveta na ulicama i u dvorištima u Toplici, koja se mogu videti ovih dana, potvrda su da je ovaj energent i dalje najzastupljeniji u ovdašnjim domaćinstvima.

„Svake godine nabavljam na vreme, to je april, maj, znači po deset kubika nabavim drva, to se presuši i onda ja to skladiram na moj način. Sad sam platila šest hiljada po kubiku, a prošle godine po sedam sam platila“, kaže Ildica Aleksić iz Babinog Potoka.

Da se nabavka ogreva zahuktava, svedoče i vlasnici mašina za sečenje i cepanje drva, koji već sada imaju pune ruke posla.

„Isečemo po petnaest, pa nagore kubika dnevno, zavisi kakva su drva. Usluga je ostala na istom nivou, osamsto dinara po kubiku, ljudi se ne bune, to nije neka cena , iskreno , kad ti iseče i iscepa drva, dobiješ odmah da ložiš“, navodi Bratislav Radojević, vlasnik mašine za sečenje i cepanje drva.

Kao dobar poznavalac prilika u ovoj oblasti Bratislav Radojević kaže da se mnoga domaćinstva, koja su se prethodnih godina grejala na pelet, ponovo vraćaju na ogrevno drvo, ili kombinuju ta dva energenta.

„Pojedini su nezadovoljni, ipak drvo veću kaloriju daje, još kad je suvo, kad se uzme sad u ovo doba, ono se osuši i veću kaloriju daje nego pelet“, ističe Bratislav Radojević, vlasnik mašine za sečenje i cepanje drva.

Ponuda svih energenata je dobra i na jedinom stovarištu ogreva u Prokuplju, gde se, osim ogrevnog drveta, već pripremljenog za loženje, mogu nabaviti i najtraženije vrste uglja, kao i pelet po znatno nižoj ceni u odnosu na prošlu godinu.

„Došlo je do manjih korekcija u odnosu na prošlu godinu i do pada cena, najviše kad je u pitanju ogrevno drvo i pelet. Cena za tonu peleta je 28 hiljada, u odnosu na prošlu godinu, kada je bio 34, za ogrevno drvo je osam i po hiljada, što se tiče uglja, cene se kreću između 19 i 24 hiljade po toni“, rekao je Nikola Krivokapić, iz stovarišta ogreva „Oganj plam“ u Prokuplju.

Na ovom stovarištu i ove godine nude određene pogodnosti za kupce, koji ogrev mogu plaćati na više rata ili dodatne popuste, koje mogu koristiti penzioneri, vlasnici penzionerskih kartica.

(RTS)