Čuvari Tare – kako sačuvati prirodu i zaštititi posetioce?

Za blagotvorni zagrljaj naše najšumovitije planine, znao je i pisac Milovan Glišić, koji je pre 12 decenija na Tari tražio lek za pluća….

Kako nekad tako i danas, gosti dolaze zbog zdravlja, mira i tišine.

“Dosta šetamo … Tara nam se sviđa zato što je još uvek priroda netaknuta za razliku od nekih drugih planina u Srbiji”, kaže jedna gošća.

“Dolazimo od 1979. godine, tad smo se zaljubili bukvalno i supruga i ja, koji smo se tada zabavljali, u Taru i od tada sami, posle sa decom, pa su se i deca zaljubila u Taru…tu smo našli nekako sebe, tu se najprijatnije osećamo”, navodi jedan posetilac.

I većina gostiju već po odlasku, rezerviše smeštaj za naredni dolazak, pa ja i za Sretenje već sve popunjeno.

“Kada su u pitanju hotelski kapaciteti, uglavnom su popunjeni, u hotelima se uvek traži krevet više, privatni kategorisani smeštaj takođe; ono što je ostalo, to je da kažem u Bajinoj Bašti, u samom jezgru u gradu”, navodi Milan Đurić, direktor TO „Tara – Drina“, Bajina Bašta.

Tara je i jedan od pet naših nacionalnih parkova, čija pravila ponašanja moraju poštovati turisti i radi svoje bezbednosti i radi očuvanja prirode sa faunom i florom iz ledenog doba.

“Da se drže određenih, odnosno obeleženih pešačkih i planinarskih staza kojih ima oko 300 kilometara, zanači sasvim dovoljno; da se ne kreću kasno uveče, jer tada počinju životinje da budu aktivnije…ako koriste svoja vozila, treba imati u vidu da je zimski period, da je planina da se dobar deo šumskih puteva ne održava i onda se treba raspitati kada konkretno izaberete neku lokaciju, da li se može doći do nje”, objašnjava Ranko Milanović uz NP Tara.

Turistima od pomoći su i Centri za posetioce na Mitrovcu i u Bajinoj Bašti, ali i gostoljubivi domaćini koji se trude da od svakog gosta naprave novog ambasadora Tare.

(RTS)


Ostavite komentar