Čuvar tradicije: Ima li posla za jedinog pintera u vranjskom kraju

Zanatska umeća u izradi drvenih buradi i radionicu, Zoran Đorđević je nasledio od dede i oca, majstora ovog zanata. Čuvar je tradicionalnih tehnika i metoda, usklađuje ih sa modernim zahtevima i trendovima tržišta.

„Ranije se radilo isključivo ručno, sada je malo usavršeno sa mašinama koje pomažu i omogućavaju lakši i brži rad“, kaže Zoran Đorđević, proizvođač drvenih buradi.

Višedecenijsko iskustvo u bačvarstvu preneo je i na sina Milana.

„Najveći izazov kod nas mladih je to čekanje, to strpljenje koje te starije generacije imaju i sad nas uče tome. Inače, sam proces proizvodnje buradi je jako jednostavan, ali sama tehnologija i praćenje tih trendova koji se dešavaju iz godine u godinu kako se razvijaju vinarije i destilerije mi ih pratimo u stopu uz konsultacije tehnologa, enologa“, navodi Milan Đorđević, proizvođač drvenih buradi.

Za izradu burića koriste hrast star 150 godina koji raste na nadmorskoj visini od 800 metara. Balvani se režu, sazrevaju i suše na otvorenom dve do pet godina kako bi se osigurao najbolji kvalitet bureta.

„Ima svoja svojstva, svoju gustinu i lepih aroma vanile, badema i slično tome“ ističe Zoran Đorđević, proizvođač drvenih buradi.

Zoran inspiriše nove generacije da cene vrednosti tradicije i ručnog rada, upošljava pet radnika.

„Posao je veoma zanimljiv za nas mlade, nekako nas podstiče da učimo, neku želju stvaramo za radom, za novom tehnologijom“, naglašava Aleksandar Petković.

Na pitanje – koliko mu je potrebno vremena da napravi jedno bure, Dragan Đorđević odgovara: „ U proseku jedno bure se odradi za jedan dan, jedan radnik da odradi“.

Đorđevići najviše proizvode barik buriće od 225 litara, ali i one manjih i većih zapremina, godišnje 500 komada, za tržište Srbije i dijaspore.

 

Đorđevići najviše proizvode barik buriće od 225 litara, ali i one manjih i većih zapremina, godišnje 500 komada, za tržište Srbije i dijaspore.

(RTS)


Ostavite komentar