Crteži Nadežde Petrović pred Nišlijama

Na izložbi „Nadežba Petrović – bez boje“ u paviljonu u Nišu, prvi put pred publikom predstavljeno je 75 crteža. Podeljeni su u 3 kategorije – skice i beleške, aktovi iz Minhena, gde je studirala, i radovi grafičkog ekspresionizma.

“Oni zapravo svedoče o tome da je Nadežda mogla da stvori i vredniji grafički odnosno crtački opus, samo da je to želela. Ona je uglavnom skicirala i bila okupirana kolorističkim vrednostima, slakarstvom”, navodi Evgenija Blanuša, muzejska savetnica Narodnog muzeja Srbije.

Ovo je samo deo arhive crteža, koja se čuva u Narodnom muzeju Srbije.

 “Ukupno gledajući Nadežda Petrović je jedna izvanredna umetnica, velika heroina, ličnost koja zaslužuje večno pamćenje”, smatra Bojana Berić Brešković, direktorka Narodnog muzeja.

Izložba se organizuje u okviru obeležavanja 150. godišnjice rođenja naše najpoznatije slikarke.

“Njeno delo i njena ličnost bili su predmet brojnih istoričara umetnosti i predmet izučavanja tokom više decenija, ali za razliku od slikarstva, crteži Nadežde Petrović se nisu našli u fokusu istraživača”, kaže Emilija Ćoćić Bilić, direktorka Galerije savremene umetnosti u Nišu.

Veza Nišlija i Nadežde Petrović je naraskidiva i zbog činjenice da ona 1905. godine u Sićevu kod Niša osnovala prvi slikarsku koloniju u našoj zemlji i na Balkanu.

(RTS)


Ostavite komentar