Carska palata Feliks Romulijana – u fokusu arheologa i turista

Ostaci gorostasnih kula i bedema, carske palate Feliks Romulijana nedaleko od Zaječara ukazuju na moć njenog graditelja rimskog imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimilijana. Tadašnji grad sa kraja trećeg i početka četvrtog veka činili su carska palata, mali i veliki hram, terme sa spoljnom fortifikacijom, sistemom kula i odbrambenih zidova. Kada uđete u ovaj grandiozni objekat prvo ćete primetiti atrijum.

„Jedan najreprezentativniji deo koji nam je danas sačuvan, konzerviran, i prezentovan posetiocima. Inače, atrijumi su bili karakteristični, u stvari za rimsku arhitektonsku koncepciju, to je u stvari bio jedan centralni deo same palate”, navodi Jelena Simović, vodič na Romulijani.

Među arheolozima je dugo vladala dilema da li je ovo palata ili vojni logor? Otkopavanjem natpisa „Feliks Romulijana” konačno je razrešena zagonetka – Gamzigrad je carska palata.

„Spada u red najraskošnijih palata iz tog tetrarhijskog perioda, i upravo je čuvena po svojim mozaičkim tepsisima, preko 1.600 metara kvadratnih je bilo pod mozaicima. Na lokalitetu je veći deo za sada pod peskom“, ističe Jelena Milojević, vodič na Romulijani.

U Zaječarskom muzeju čuva se originalni mozaik boga Dionisa iz četvrtog veka, takođe ovde u muzeju u stalnoj postavci čuva se i glava cara Galerija od crvenog porfirita koja je urađena 302. godine. Neposredno posle toga, tačnije desetak godina kasnije, car Galerije je umro i nije dočekao da živi u palati koju je gradio za života.

Nedavno je počeo da se gradi i vizitorski centar koji će doprineti još boljem predstavljanju ovog lokaliteta javnosti.

„Mislim da ćemo sledeće godine, krajem godine nazirati ono što će biti potpuna revolucija, za ovaj lokalitet, a to je jedan velelepni ogromni vizitorski centar koji će nam tek onda pružiti mnogo mogućnosti”, naglašava Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru.

Car Galerije umro 311. godine. Arheolozi su utvrdili da su Galerije i njegova majka Romula sahranjeni u blizini palate Feliks Romulijana na lokalitetu „Magura” gde su otkrivene dve zidane grobnice, bogato ukrašene arhitektonskom plastikom i dve humke sa lomačama na kojima je izvršeno spaljivanje i apoteoza imperatora i njegove majke.

Feliks Romulijana je od 2007. godine na listi Svetske kulturne baštine.

(RTS)


Ostavite komentar