Bujanovac: Čeka se početak radova na obnovi dve seoske škole

Dotrajao krov od azbesta, bez ploče, prokišnjava kada padne kiša, voda se sliva u učionice i kroz elektroinstalacije. Škola „Sami Frašeri“ u Lučanu je sagrađena pre 42 godine.

„Kada pada kiša ovde je sve mokro i klupe i rančevi, kaplje nam na glave i ne možemo da radimo“, priča učenik Amar Fejzuli.

„Kiša prokišnjava unutra, to nam ne omogućava da uradimo dobro svoj posao. Kao što vidite klupe, sve je staro“, navodi Antigona Redžepi, nastavnica nemačkog jezika.

Tražili su rekonstrukciju krova, uradili projekat, država je odobrila kompletnu obnovu, izdvojila sredstva, devedeset miliona dinara.

„Nemamo kabinet fizike, kabinet biologije, nemamo laboratoriju hemije, samo imamo tablu i projektore u školi, fali još fiskulturna sala“, kaže Ćemalj Bećiri, direktor OŠ „Sami Frašeri“ u Lučanu kod Bujanovca.

Novac je izdvojen i za rekonstrukciju škole „Desanka Maksimović“ u Biljači, koja je sagrađena pre skoro devedeset godina. Pre dve decenije su zamenjeni krov i prozori.

„Toaleti su stari, lavaboi polomljeni, podovi oštećeni, ima prašine. Treba nam i teren za košarku“, kaže učenik Emil Kadriju.

„Mi imamo grejanje, ali to grejanje procuri nekada zato što je izgorelo već“, kaže Dragan Jovanović, nastavnik u OŠ „Desanka Maksimović“ u Biljači kod Bujanovca.

„Godine idu, a uslovi su zaista teški, a najveći problem su sanitarni čvorovi i vodovodna instalacija. Više puta tokom nastavne godine puknu cevi, jer su istrošene“, priča Nadžmi Nuhiu, direktor OŠ „Deasanka Maksimović“u Biljači kod Bujanovca.

Školu u Biljači sa isturenim odeljenjima pohađa 213, a u Lučanu 180 đaka.

(RTS)


Ostavite komentar