Bogat knjižni fond biblioteke u Velikoj Drenovi

Najstarija i najaktivnija, među 260 čitalaca u Velikoj Drenovi, je baka Mileva. Ove godine proslaviće dva jubileja, 85.rođendan i deceniju članstva u biblioteci.

„Ja u svojoj svesci imam, piše sve što sam pročitala naslov i pisac. Toga je 437, za sada, a imam još da čitam. Ne idem u njivu, onda šta bi drugo radila“, kaže Mileva Spasojević, iz Velike Drenove.

Beleške o pročitanom vode i školarci, koji ljubav prema knjizi stiču i kroz takmiče za „Čitalačku značku“.

“To je lepa stvar, čitajući knjige možemo da se razvijamo”, kaže jedna učenica, a druga dodaje: „Ovo je moj čitalački dnevnik i ja tu sve što mi je zanimljivo iz te neke knjige ja zapišem tu.”

Tri poklon zbirke, koje su Velikoj Drenovi zaveštali njeni velikani, najvrednija su građa. Kraj dela lične biblioteke patrijarha Germanana, brižljivo je pohranjeno više od 700 knjiga koje su sa posvetom autori darovali Dobrici Ćosiću, akademiku koji je tu titulu poneo nakon svog zemljaka, Dragomira Ćosića.

„O njegovoj ličnosti se na žalost ne zna toliko, ali verujte da je zaostavština, ta njegova biblioteka, prebogata u svakom smislu raznorodnosti.On je doktirao poljoprivredne nauke u Francuskoj 1920-ih godina. čuvamo njegov doktorat u originalu, na francukom“, navodi Nenad Radić, viši knjižničar područne blioteke u Velikoj Drenovi.

U ličnim poklon zbirkama uz brojne beleške, rukopise, knjige, čuva se i ratni dnevnik Svetozara Katunca iz Selišta.

„Koji je bio pisar pri štabu vojvode Stepe. Devnik je vodio u periodu povlačenja preko Albanjije – ’15. na ’16. godinu, to su fantastični rukopisi, prosto neverovatno“, kaže Nenad Radić.

Biblioteka u Velikoj Drenovi hram je kulture i pisane reči čija 140 godina stara zgrada zahteva što hitniju sanaciju.

(RTS)


Ostavite komentar