Biblioteka u Trsteniku dobitnik Sretenjskog ordena trećeg stepena

Najveće priznanje stiglo je uoči proslave jubileja. Sedam decenija postojanja i rada trsteničke biblioteke obeleženo je izložbom fotografija, dokumentacije, i retkih primeraka zaveštanih dela. Na svečanoj akademiji dodeljene su nagrade zaslužnima i najvernijim čitaocima.

„Dolazim ja često. Ja moram da nađem uvek vremena za knjigu. Top je nešto što stvarno volim. Pored svih poslova, obaveza, ja odradim, ne mogu da zamislim dan da prođe da ja ne pročitam nekoliko stranica knjige“, navodi Dušica Karadžić, Donja Crnišava kod Trstenika.

Biblioteka poseduje naučno i zavičajno odeljenje, čitaonicu, knjigoveznicu, a u zgradi bivše škole ,,Sveti Sava,, gde je dečije odeljenje, čuvaju se najveća blaga. Poklon zbirke knjiga i rukopisa.

„Od osnivača biblioteke Boška Nikolića, reprezentativna poklon zbirka profesora Janka Svenšeka, reč je o šahovskoj literaturii poklon zbirka čoveka koji je iz naše okoline iz Male Drenove, Životija Đorđevića, koji se bavio genocidom nad Srbima u Jugoslaviji XX veka, kao i nad drugim narodima naravno i ostavio nam je preko 200 rukopisa u fasciklama“, kaže Jelena Dumanović, bibliotekarka.

Biblioteka je iznedrila dve priznate manifestacije na kulturnoj mapi Srbije. „Jefimijine Dane“ u manastiru Ljubostinja i „Savremenu Srpsku Prozu“ književne susrete koji su u proteklih 40 godina okupili najznačajnije savremene pisce i književne kritičare.

„Ovi susreti se odlikuju pluralizmom poetičkih stavova, različitih generacija pisaca, kao i veoma zanimljivim temama koje osvetljavaju neka značajna kretanja u savremenoj srpskoj prozi. Tako daje rečeno za ove susrete da su neka vrsta Akademije srpske proze, a za zbornike da su neka vrsta enciklopedija savremene srpske proze“, ističe Veroljub Vukašinović, direktor Narodne biblioteke „Jefimija“.

Biblioteka se ponosi i područnim odeljenjem u Velikoj Drenovi sa oko 20 000 knjiga i poklon zborkama zavičajaca: akademika Dobrice i Dragomira Ćosića i patrijarha Germana.

(RTS)