Besplatan vrtić i udžbenici podrška porodicama u Malom Crniću

Cena udžbenika za dva učenika starijih razreda osnovne škole je oko 40.000 dinara, skoro koliko i minimalna zarada. Zato je odluka opštine Malo Crniće da od ove školske godine obezbedi besplatne udžbenike za svu decu rasteretila roditelje.

„S obzirom da sam roditelj troje dece, od čega su dvoje školskog uzrasta u drugom i petom razredu ove škole. Ovo je po meni za nas kao roditelje divan gest i ogroman vid pomoći i podrške“, kaže Marijana Slavković, iz Malog Crnića.

„Veliko olakšanje i velika finansijska pomoć i mislim da je pravi pokazatelj brige o deci i porodici“, smatra Snežana Josić, iz Kališta.

Od ove jeseni besplatan je i vrtić za 153 dece. A otvaranjem novog odeljenja u selu Batuša, ukinuta je lista čekanja, pa čak ima i praznih mesta.

„Mnogo nam je lakše. Pogotovo što sam ja iz Batuše i zbog prevoza i mogu da dođem kad god zatreba. Deci se mnogo sviđa i sa zadovoljstvom dolaze ovamo i ne plaču što je najbitnije i čak i nedeljom hoće da dođu u vrtić“, navodi Nataša Mladenović iz Batuše.

Na inicijativu zaposlenih, mnogo su bolji i uslovi za rad u školi.

„Uvek nam je siguran partner lokalna samouprava, njima kad god se obratimo naravno sa projektom i iznosom koji nam je neophodan, do sada su uvek imali razumevanja“, kaže Vinka Palić, direktorka OŠ „Moše Pijade“ u Malom Crniću.

Prema popisu u opštini Malo Crniće živi samo 9.000 stanovnika, a 3.000 je u inostranstvu. Zato velika sredstva poslednjih godina ulažu u obrazovanje.

“Ako sve izdvojimo za infrastrukturu, nažalost, tu infrastrukturu neće imati ko da je koristi ako nije na prvom mestu čovek“, kaže Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće.

U ovoj opštini svi učenici osnovnih srednjih škola imaju besplatan prevoz, a stipendiju dobijaju svi studenti od osnovnih do doktorskih studija.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike