Bačka Topola: Narodna kuhinjica za najmlađe

U Staroj Moravici kod Bačke Topole 37 socijalno ugroženih porodica dobilo hranu za decu:

„Ja imam četvoro dece i to mi jako puno znači. Samohrana sam majka i puno mi to znači“, kaže jedna žena, a druga dodaje: “Pelene, kašice, sve mi puno znači.“

„Anđeli Severa“ su prošle godine, Od Subotice do Preševa, podelili 90.000 obroka za bebe i decu sa invaliditetom.

„Razlog je taj što su i moja deca odrarsla na dohrani, pa jako dobro znam koliko je teško jednoj finansijski stabilnoj porodici da izgura taj period kada se koristi dohrana. Onda sam se zapitala kako li je tek porodicama koje su siromašnije ili čiji roditelji rade sezonske poslove. Kuhinjica je na početku brojala 20 porodica, prošle godine smo stigli do 2.000″, navodi Dejana Draškić, predsednica humanitarnog udruženja „Anđeli severa“ iz Bačke Topole.

U akcijama prikupljanja i podele hrane za bebe nesebično učestvuju volonteri u lokalnim sredinama:

„Tu nema da se pitamo zašto to radimo, da li imamo vremena, snage ili bilo šta. To dolazi spontano i od srca“, navodi Erika Tot, volonterka iz Stare Moravice.

Koliko će pomoći stići do korisnika, direktno zavisi od donatora. Humanitarci iz Bačke Topole zahvalni su svima koji su doprineli uspehu beogradske akcije.

„Premašena su sva naša očekivanja. Što se tiče robe, skupljeno je ono što je nama najpotrebnije: bebi kozmetika, pele za bebe, dohrane, kašice. Po našim procenama biće otprilike za sledeća dva meseca da pokrijemo potražnju“, kaže Davor Vilotić, Humanitarno udruženje „Anđeli Severa“, Bačka Topola.

Prikupljene su velike količine potrepština za bebe i sada im je neophodna pomoć u raspodeli koja treba da stigne do 40 opština u Srbiji.

„Pokušaćemo da obezbedimo neko prevozno sredstvo s kojim bi mogli da obavimo podelu donacija i na nekim udaljenijim mestima kada naša partnerska udruženja nisu u mogućnosti“, kaže Dejana Draškić, predsednica humanitarnog udruženja „Anđeli severa“ iz Bačke Topole.

„Anđeli Severa“ navode da je svaka volonterska pomoć dobrodošla, a da zainteresovani mogu stupiti u kontakt s njima preko društvenih mreža.

(RTS)


Ostavite komentar