„Amarkord“: Posle izložbi u svetskim metropolama, rok fotograf Brajan Rašić i pred kraljevačkom publikom

Moje ljubavi, ta dva sporta, pod znacima navoda, fotografija-muzika, to se nekako spojilo i postao taj moj životni put. I to veoma uspešan od 1979. kada se preslio u London. Između ostalih, pred objektiv su mu stali Pol Makatrni, Dejvid Gilmor iz Pinkflojda, Dejvid Bouvi, Sting, Robi Vilijams, grupa Koldplej, Ejmi Vajnhaus, Rijana, Tejlor Svift. Na koncertu na Kopakabani 2006. pred dva miliona ljudi bio je zvanični fotograf Rolingstonsa.

“To je kao nestvarna priča. Ja čak imam i oficijalni album Rolling Stonsa sa mojom naslovnom stranom sa tog koncerta što je prosto neverovatno”, kaže fotograf Branislav – Brajan Rašić.

Da može ispočetka, kaže – bio bi prodorniji, ne bi čekao da ga pozovu. Najviše žali što je propustio period kada su stvarali Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison. Najponosniji – što je sarađivao sa Frenkom Sinatrom.

“Zbog pesama i zbog kompletnog života, on mi je nekako, ne znam da li je uzor, ali imam možda najveće poštovanje. A ovo ostalo je sve rok end rol”, objašnjava Rašić.

Počeo je da bi besplatno ulazio na koncerte, završio sa karijerom koja mu je obezbedila kvalitetan život. Samo internet platforma „Geti“ prodaje više od 100.000 njegovih fotografija. Neverovatno zvuči danas kada je hiperprodukcija i fotografa i fotografija i kada ponašanje muzičkih zvezda nije kao što je bilo.

“Ja kad sam radio fotografiju, mi smo sarađivali, ti bendovi, ljudi, pojedinci, jer se znalo – mi radimo njima promociju. Danas to više niko, više vole da ih ne slikaš nego slikaš, svi te šalju na taj mikser. Ja nisam iz te priče, tako da malo sam se povukao”, dodaje Rašić.

Kaže – ima i izuetaka. Dokaz je i fotografija umetnice čija svetska turneja ima najveću zaradu svih vremena.

 

 

 

(RTS)