Aleksinački đaci od direktorke škole dobili bubanj, a od Bajage gitare i pojačalo

Iako je rok bend još uvek u povoju, Bajagina gitara već služi za prve korake.

“Pre ovoga nisam imala priliku uopšte da vidim gitaru uživo, a sada već počinjem da učim kako da je sviram”, kaže Julija Denčić, učenica 8. razred.

“Sviram već dve godine, ali ne profesionalno, nisam mislio da ćemo da se skupimo da kombinujemo. Ova ideja je generalno super”, navodi Vuk Petrović, učenik osmog razreda.

„U rok muzici lepo mi je što ima energiju što nije onako smorena onako kao uspavanka neka nego je baš onako jaka“, navodi Vuk Dinić, đak 6. razreda.

“Bubnjevi su mi nekako bili najzanimljiviji deo jednog benda koji čini sam sastav. Svakako bih voleo prvo nešto domaće da sviramo pa onda kasnije da pređemo na stranu muziku“, smatra Pavle Čekarević učenik 8. razreda.

A sve je počelo od bubnjeva koje je direktorka škole, na oduševljenje zainteresovanih učenika, nabavila za vannastavne aktivnosti.

“To je mogućnost da ona obrazovna postignuća koja su nam potrebna, što kažu stručnjaci – transfer znanja, iskoristimo tu želju za napredovanjem, za ponavljanjem uspeha – da i akademska postignuća budu bolja. Posao prosvetnog radnika je oduvek bio isti – da bocka školjku da da biser!”, smatra Maja Radoman Cvetićanin, direktorka OŠ „Vožd Karađorđe“ Aleksinac.

Većina njih bila je na rok koncertima u Aleksincu, ali poznantsvo sa Bajagom je poseban podstrek – mladim ljudima uvek tako potreban.

Na pitanje šta je ostavilo najjači utisak, Vuk Petrović odgovara: „To što je on hteo da se razgovara sa nama, a i da nam pokazuje o tim gitarama što nam je donirao kako lakše da držimo kako da sviramo.”

“Prihvatio nas je sa osmehom na licu i pozdravio nas je više puta i tako mi je drago što sam imala priliku da ga upoznam”, navodi Julija Denčić, 8. razred.

Bajaga je od njih dobio tortu i podsećanje na vreme kada je izašla sada već kultna Pozitivna geografija.

“Nismo mogli da računamo sve vreme na dobar studio, ali bilo je puno ideja i kreativnosti time smo nadomestili ono i onda neki put morate da imate i sreće”, kaže Momčilo Bajagić.

I aleksinački osnovci imaju sreće, dobili su instrumente, nastavnike koji će ih podučavati i na leto zakazan nastup.

(RTS)