35 godina Dopisništva u Leskovcu

„Javljamo se sa platoa ispred zgrade informativne organizacije „Naša reč“ gde je sve spremno za otvaranje leskovačkog televizijskog studija“, govorio je Milorad Cvetković, prvi urednik Dopisništva u Leskovcu 25. februara 1989. godine.

To je istorijski datum i za jug Srbije i za televizijsko novinarstvo. Dopisništvo u Leskovcu uz direktan prenos otvorio je tadašnji direktor Televizije Beograd Dušan Mitević. Uzbuđenje, dobar početak, veliki planovi seća se Milorad Cvetković, prvi urednik Dopisništva.

„Tri i po decenije, to nije samo jubilej i nije samo dvocifren broj. To je letopis jednog dopisništva koje je i danas svetionik istine i prefesionalizma. Pamtim kao da je bilo juče kada su naše informacije putovale autobusom odavde do Takovske 10 u Beogradu“, kaže Milorad Cvetković, prvi urednik Dopisništva u Leskovcu.

Vizionarstvo i entuzijazam vezali su snimatelja Zorana Stamenkovića za čarobni svet televizije daleko pre zvaničnog otvaranja Dopisništva. Od filmske trake preko kaseta do digitalne kartice pune 44 godine nije se odvajao od kamere.

“U to vreme je jedan čovek bio i studio i režija i kurir i vozač i sve. Kad se otvaralo dopisništvo bio je tejp Jumatik u pitanju, nosio se tejp na jedno rame,kamera na drugo rame“, seća se Zoran Stamenković, snimatelj u penziji.

U tehnološkom razvoju naše Dopisništvo je uvek prednjačilo. Prvi smo uveli kompjutersku montažu. Ljubomir je jedini diplomirani montažer u redakciji Dopisništva, a šta god da je od tehnike nedostajalo Zoran je sam pravio, poput prvog mobilnog linka za uključenja. Vredno jato televizijskih pregalaca koje čini sedmoro ljudi ne pitajući za vremenske prilike često stiže dalje od Jablaničkog okruga pa i van granica zemlje, da zabeleži važne događaje, nedaće, uspehe, lepote.

„U vreme korporacijskog novinarstva kada se na nacionalnim televezijama pojavljuju takozvani virtuelni novinari, kada se proslavlja desetogodišnjica televizijske kratke forme odnosno emisije koje traju nešto duže od 5 minuta, trajati 35 godina po postulatima starog, dobrog novinarstva koje smo učili od Jove Šćekića,Časlava Radovića, Mite Živkovića nije mala stvar. Ti postulati su se pokazali kao trajna vrednost i nama je ponos što je na pravi način promovišemo“, smatra Srđan Conić, novinar Dopisništva u Leskovcu.

Iza nas je oko 900.000 pređenih kilometara i 850 sati programa. Sa istim žarom, profesionalizmom, odgovornošću i predanošću perom i kamerom nastavljamo važnu misiju.

(RTS)


Ostavite komentar