120 godina humanosti članica Kola srpskih sestara

Na 200 fotografija i arhivske građe od zaborava sačuvana istorija. Svedočanstvo o milosrđu, kulturnom i prosvetiteljskom radu članica kruševačkog Kola koje i danas, kao i pre 120 godina, čuvajući tradiciju nesebično svima pomažu.

„Izložba se nalazi u zgradi koja je u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu bila bolnica. Naravno, sestre iz Kola srpskih sestara, koje su završile kurseve kod dr Bote, bile su bolničarke i u ovoj zgradi u pružale pomoć svojim ranjenicima i negovale ih“, navodi Vesna Bogdanović, autorka izložbe i članica KSS.

1928. Sestrinstvo je otvorilo prvo kruševačko zabavište, đačku trpezu za siromašne, pomagalo stare, nemoćne, bolesne. Ratnih 90-tih raseljene i izbegle, uvek solidarne sa Kolima širom Srbije.

„Tako su na ovoj fotografiji naše sestre iz Subotice koje su dolazile u Bogdanje da pomažu, posle onog velikog klizišta kada su pravljene nove kuće. Želele su istovremeno da se slikaju pored najvećeg, kako su one govorile, spomenika koji postoji u Srbiji, a to je naš spomenik Kosovskim junacima“, kaže Slavica Davidović, počasna predsednica Kola srpskih sestara Kruševac.

„Ponosne smo što smo u godini jubileja pristupile Saboru kola srpskih sestara koje okuplja 75 odbora iz cele Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Francuske, Engleske i Kanade. I nadamo se da će to članstvo, u godinama koje dolaze, pomoći da beležimo još bolje rezultate, na ponos grada i naših potomaka“, navodi Snežana Stajković, predsednica Kola srpskih sestara Kruševac.

Sa 50 članica i isto toliko akcija tokom godine, kruševačko Kolo srpskih sestara jedno je od najaktivnijih.

„Ja sam Tara i najmlađa sam u Kolu. Imam 8 godina i moja najomiljenija akcija je da sakupljamo hranu za one koji nemaju“, kaže Tara Brkić, članica Kola srpskih sestara Kruševac.

Sa istim ciljem, 18.11. u kruševačkom Narodnom muzeju biće organizovano završno, donatorsko veče i prodajna izloža slika sa kolonije organizovane u čast jubileja Kola.

(RTS)


Ostavite komentar