Vrhunac vodenog talasa u Karlovcu, Korana izjednačila rekord, kritično kod Petrinje

Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici, nakon što je juče poplavljen centar grada, prenosi portal Indeks.

 Reka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je u ponedeljak ujutro vodostaj dostigao rekordna 302 centimetra, što je čak 39 centimetra iznad do sada najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog u tom gradu.

Situacija je teška i u Petrinji.  Korana je u Karlovcu u ponoć izjednačila istorijski rekord iz 2015. godine od 852 centimetra, koji se zadržao celu noć.

Vodostaj Kupe je noćas oscilirao, ali se ipak smanjio u odnosu na sinoć, kada je izmereno 499 centimetara. U šest sati je izmeren vodostaj od 489 centimetara.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović izjavio je da je situacija sa vodostajima u Republici Srpskoj bolja nego prethodnog dana i da se stabilizuje stanje u opštinama na severozapadu Republike Srpske.

Novitović je za RTRS rekao da je za danas najavljeno razvedravanje, pa će se lakše moći pomoći stanovništvu.

Prethodna tri dana pružena je maksimalna pomoć stanovništvu, naveo je Novitović. Dodao je da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić sinoć obišao opštine na severozapadu Srpske i da Vlada prati situaciju u tim opštinama.

(RTS)