Uhapšene još tri osobe zbog huliganskog napada na tinejdžere u Vukovaru

U Vukovaru je, na Badnje veče, grupa navijača napala i pretukla maloletnike. Hrvatski mediji prenose da su pretučeni dečaci srpske nacionalnosti.

Prema navodima roditelja pretučenih dečaka, na mostu usred grada, grupa huligana presrela je maloletnike i nanela im teške telesne povrede.

Hrvatska policija privela je danas još trojicu osumnjičenih za napad. Juče je uhapšen 23-godišnjak nakon čega mu je određen istražni pritvor.

Roditelji pretučenih, pozivaju i vlast i opoziciju da osude napad i traže zabranu okupljanja te navijačke grupe, rad na prevenciji nasilja i sudske presude protiv izgrednika.

Najavili su za subotu protest ispred zgrade Gradske uprave u Vukovaru. Tvrde da su njihova deca pretučena do neprepoznatljivosti.

Samostalna srpska demokratska stranka poziva sve relevatne institucije da istraže motive napada.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u saboru Milorad Pupovac i Boris Milošević podržali su protest roditelja pretučenih maloletnika, jer, kako su poručili, tome treba stati na kraj.

Pupovac je na konferenciji za novinare istakao da nasilje u Vukovaru ima svoje političke pokrovitelje.

„Vukovar je grad razlika i različitih ljudi, po izgovoru jezika, etničkoj i verskoj pripadnosti, po političkim opredeljenjima i navijačkim strastima. I to je bogatstvo, kao i u svakom drugom gradu. To se nažalost pretvara u povode za nasilje već godinama i to nasilje ima svoje političke pokrovitelje, one koji podstiču političko nasilje i ima toleranciju prema nasilju umesto tolerancije prema razlikama“, naveo je Pupovac.

Istakao je da razume roditelje da su ogorčeni, ali i da su najvažnije poruke mira i nenasilja.

„Verujem da će mnogi sugrađani sprske nacionalnosti biti zajedno sa svojim sugrađanima Hrvatske, kao što su deca bila zajedno te večeri na ulici, u školi. I neka tako bude što češće i što više, u što više prilika”, naveo je Pupovac.

Boris Milošević je istakao da se ne identifikuje pravilno šta se tačno dogodilo te večeri u Vukovaru.

„Desetak dece je mirno hodalo gradom da bi napadači huligani čuli nekog od dece da govori ekavicom i to im je bilo dovoljno da počnu da ih tuku. Neki su pobegli, neki nažalost nisu. Vidljivo je da su napadači huligani smatrali da mogu napasti fizički slabijeg, pretući decu, da se mogu osećati sigurno da im se ništa neće dogoditi“, rekao je Milošević.

(RTS)


Ostavite komentar