Udruženje stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini otišlo u stečaj

Račun Udruženja stečajnih upravnika se početkom meseca pojavio na spisku blokiranih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine, prenosi sarajevski portal Kliks.

Predsednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Admir Čavalić je za Kliks rekao da je Udruženje stečajnih upravnika samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga verovatno se ne može računati u budućnosti.

„Možemo primetiti da se pozicija poreznih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne menja, što dovodi do zaključka da je potrebno da Vlada Federacije BiH i Porezna uprava pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljneg poslovanja datih subjekata. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi datog modela“, rekao je Čavalić.

Istakao je da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora – deset najvećih dužnika, kao i da je ključno pitanje kako je nastao toliki dug.

„Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uslovila nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja. Naravno, nemamo sistem odgovornosti koji bi eventualno sankcionisao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti“, pojasnio je Čavalić.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike