U Sisku popustio savski nasip, Slovenija se bori sa klizištima

U Sisku je tokom prepodneva popustio savski nasip i između ostalog poplavio Udruženje za terapijsko jahanje (KAS) u tom gradu.

„Sve nam je uništeno. Voda nam je ušla u sve prostorije. Trenutno radimo na premeštaju pet terapijskih konja u obližnja sela. Situacija je jako teška“, rekla je Alenka Berendika, predsednica Udruženja KAS.

Voda je prvo počela da prodire ispod nasipa, a nakon nekog vremena nasip je popustio. Hrvatske vode hitno saniraju puknuti deo nasipa na kojem se već duže vreme izvode radovi sanacije, preneo je portal Sisakinfo.

Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici, nakon što je juče poplavljen centar grada, prenosi portal Indeks.

Reka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je u ponedeljak ujutro vodostaj dostigao rekordna 302 centimetra, što je čak 39 centimetra iznad do sada najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog u tom gradu.

Situacija je teška i u Petrinji.  Korana je u Karlovcu u ponoć izjednačila istorijski rekord iz 2015. godine od 852 centimetra, koji se zadržao celu noć.

Vodostaj Kupe je noćas oscilirao, ali se ipak smanjio u odnosu na sinoć, kada je izmereno 499 centimetara. U šest sati je izmeren vodostaj od 489 centimetara.

Otklanjanje posledica poplava u Sloveniji

Vatrogasci u Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Ptuju i tokom noći otklanjali su posledice obilnih padavina koje su ptroteklih dana zahvatile Sloveniju.

Vatrogasci su ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija stambenih i drugih objekata, čistili propuste, uklanjali oboreno drveće i postavljali vreće sa peskom.

Pokrenulo se još 16 klizišta, a najviše ih je u severoistočnom delu Slovenije, prenosi Delo. U otklanjanju posledica obilnih padavina pomaže i više od 100 pripadnika slovenačke vojske.  Zbog izlivanja vodotokova obustavljen je saobraćaj na pojedinim putevima.

Situacija bolja u Republici Srpskoj

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović izjavio je da je situacija sa vodostajima u Republici Srpskoj bolja nego prethodnog dana i da se stabilizuje stanje u opštinama na severozapadu Republike Srpske.

Novitović je za RTRS rekao da je za danas najavljeno razvedravanje, pa će se lakše moći pomoći stanovništvu.

Prethodna tri dana pružena je maksimalna pomoć stanovništvu, naveo je Novitović. Dodao je da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić sinoć obišao opštine na severozapadu Srpske i da Vlada prati situaciju u tim opštinama.

(RTS)