Tanasković: Postignut dogovor o izvozu srpske maline u Mađarsku

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je, na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „OMEK“ u Budimpešti, da izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste i da se nada da će srpski proizvodi naći svoj put ka mađarskom tržištu.

„Od 2018. godine se sa 150 miliona evra došlo na 345 miliona evra razmene u 2022., sa idejom da ove godine bude još više i svake naredne, naravno, i to ne malo više, nego da to u procentima bude ozbiljno“, rekla je ministarka.

Kako je navela, sa njom su na sajam došli i poljoprivredni proizvođači maline, po dogovoru od pre nekoliko meseci sa ministrom poljoprivrede Mađarske Ištvanom Nađom.

„Došli su malinari da bi ponudili našu malinu. Mađarska je veliki uvoznik maline, ali iz nekog razloga ne uvozi i Srbije. I evo taj dogovor smo realizovali ovde sad na ovom sajmu. Pored njih, došli su pčelari da vidimo šta je to što možemo da im ponudimo… Došli su organski proizvođači i drugi neki koji su bili zainteresovani. Ali što se primarne poljoprivredne proizvodnje tiče, to su te tri grupe koje su danas ovde sa mnom i to je ono sa čim mi hoćemo Srbiju da predstavimo“, kaže Tanasković.

Ministarka je istakla da je Mađarska izuzetno bitan partner pre svega zbog naših političko-ekonomskih odnosa, ali i da je reč o izuzetno velikom tržištu.

!Tržište koje bira, njihovi kupci znaju šta žele, tako da evo ja se nadam da će srpski proizvod i naći svoj put u Mađarskoj“, rekla je Tanasković.

Prilika da se srpski proizvodi plasiraju na mađarsko tržište

Srbija je kao počasni gost sajma dobila centralno mesto u paviljonu HungEkspo prostora, a nastup na sajmu dobra je prilika da domaće kompanije predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Mađarske.

Sajam je podeljen u osam tematskih oblasti, a Srbiju predstavljaju kompanije „Apis med“, „Nektar“, „Vinarija Aleksić“, „Vinarija 100 žena“, kompanija „Stanić“, „Savez rakijaša Srbije“, „Serbia organik“ i „Unda MD“.

„OMEK“ je sajam iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, i poljoprivredne tehnologije, koji se održava svake druge godine, a 81. izdanje najvećeg sajma i izložbe agrobiznisa Karpatskog basena poljoprivrede, ima istoriju dugu 190 godina.

Cilj sajma OMEK je da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO i da obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere.

Tržište Mađarske je poslednjih godina jako interesantno za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa mađarskim partnerima.

U prilog tome govori i činjenica da prema podacima u prva dva kvartala 2023. godine Srbija beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u robi sa Mađarskom, a izvoz na tržište Mađarske porastao je za 13,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Mađarska 4. izvozni partner, a 6. uvozni partner Srbiji od početka 2023.godine.

(RTS)


Ostavite komentar