Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske – prisustvuju zvaničnici RS i Srbije i patrijarh Porfirije

U Banjaluci počelo je obeležavanje Dana Republike Srpske. Uoči svečane akademije, položeni su venci i odata pošta palim borcima.

Polaganju venaca prisutvovalo je rukovodstvo RS na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

Svečana akademija, kojoj prisustvovuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Prdsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, poslanici i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Danica Grujičić, Mihailo Jovanović, Nikola Selaković, Zoran Gajić, kao i srpski patrijarh Porfirije, počela je intoniranjem himne RS i himne Srbije.

Patrijarh Porfirije čestitao je rođendan RS i pozdravio okupljene rečima  „Mir Božiji – Hristos se rodi“, dodajući da je mir Božiji ono za čim čezne svaki čovek.

„Mi dobro znamo da je mir ono za čim čezne i naš narod i pozdrav kojim se pozdravljamo ovih dana pokazuje naše suštinsko opredeljenje za Hrista, istinu i pravdu i ljubav njegovu i da smo čitavim bićem oduvek opredeljeni za suštinski mir“, rekao je patrijarh.

On je istakao da mir sa svakim čovekom i svim narodima nije moguće reazliovati bez mira sa Bogom. Patrijarh je naveo i da je Sveti Stefan koji se proslavlja 9. januara svedok Hristov i da, kako je rekao, taj svetitelj najbolje potvrđuje suštinu našeg opredeljenja za mir.

„Neko bi hteo da nam spočita zašto slavimo Svetog Stefana u RS i neko bi da kaže da vi to ne treba da činite. Ima pravo da kaže, ali u najmanju ruku nama će biti jasno da on ne razume šta znači slaviti svetitelja“, rekao je patrijarh.

“Mi ni od koga ne treba da tražimo da isto slavi“, rekao je patrijarh i dodao “da ne smemo nametati svoj model života, ali istovremeno ni po koju cenu se ne smemo odreći svoje slave jer bi to značilo da se odričemo svoje vere i sebe“.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da 9. januar predstavlja i više od dana u kome se obeležava važan istorijski događaj, dodajući da je to pitanje identiteta u kome se stapaju vera, kultura, tradicija i posvećenost crkvi.

„Srbija je svoje opredeljenje da to čuva i poštuje dokazala mnogo puta i potvrdila i u decembru kada je pobedila politika predsednika Aleksandra Vučića. Jedan od najvažnijih elemanata te politike jeste očuvanje jedinstva i vođenje računa o našem narodu gde god da živi, kao i jačanje veza sa RS“, rekao je Orlić na akademiji.

Orlić je uputio izvinjenje narodu RS jer su slušali, kako je rekao, „neprihvatljivu hajku koju su poraženi na izborima u Srbiji poveli protiv njih želeći da opravdaju sebe“, ocenivši da je reč o „neodgovornoj manjini“.

Orlić je preneo okupljenima pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, državnog rukovodstva i čestitao praznik, poručujući da mir mora da se čuva kao najveća dragocenost, ali se istovremeno, kako kaže, ne sme odustati od sebe.

Dodao je da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku. Na svečanoj akademiji će se obratiti i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a posle toga se očekuje i prijem zvanica u Administrativnom centru u Banjaluci.

(RTS)


Ostavite komentar