Sud Branimira Glavaša opet proglasio krivim, nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora

Radi se o nepravosnažnoj presudi u ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin nad osiječkim Srbima 1991. u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“, prenosi portal Indeks.

Nepravosnažnu presudu bivšem političaru koji je napre bio u HDZ-u, a potom osnovao i svoju stranku, kao i ostalim optuženima objavio je predsednik sudskog veća Dražen Kevrić.

Uz Glavaša je na objavu presude došla i optužena Gordana Getoš Magdić, dok se Dino Kontić i Zdravko Dragić nisu pojavili u sudnici.

Nekadašnji zapovednik odbrane Osijeka i ostali optuženi ponovili su na početku „zadnje runde“ ponovljenog suđenja sredinom januara ove godine pred zagrebačkim Županijskim sudom da nisu krivi za ratni zločin nad osiječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmenjena zbog smrti Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Kazna Glavašu godinu manja nego na prvom suđenju

Na prvom suđenju 2009. godine, Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odslužio većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu, pa je suđenje Glavašu i ostalim optuženima ponovo započelo 2017. godine, a koje je ponovo ispočetka krenulo u oktobru 2021. godine.

Vrhovni sud je početkom 2020. ukinuo odluku vanpretresnog veća zagrebačkog Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj ponovljeno suđenje Glavašu treba odvojiti od postupka ostalih optuženih.

Fehir od krunskog postao običan svedok

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo odbacilo je u oktobru 2021. krivičnu prijavu koju je Glavaš podneo protiv nekadašnjeg krunskog svedoka Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u avgustu 1991. godine.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svedok tužilaštva s obzirom da je u avgustu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapskog bataljona, između ostalih bio svedok mučenja Čedomira Vučkovića kojeg su terali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svedoka, a Glavaš njegovo svedočenje smatra lažnim.

Štaviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubistvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrepio i nalazom sudskomedicinskog veštaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je utvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je podstaklo Fehira da protiv Glavaša podnese krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje krivičnog dela.

(RTS)


Ostavite komentar