Stoltenberg u Sarajevu: Potkopavanje napora Kristijana Šmita unazađuje BiH

Jens Stoltenberg je u Sarajevu posebno istakao ulogu Kristijana Šmita i rekao da „potkopavanje njegovih napora unazađuje BiH“, prenosi sarajevski portal Kliks.

Stoltenberg je istakao da mu je drago što se sastao sa Šmitom i naglasio važnost njegove uloge, te ponovio da zvaničnici Evropske unije i Natoa podržavaju suverenu BiH.

„Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo da vidimo mirnu državu u srcu stabilnog regiona“, rekao je prvi čovek Natoa.

Naglasio je da Nato ne može i neće dozvoliti bezbednosni vakuum u BiH.

„NATO ima istoriju prisutnosti u BiH i istoriju saradnje sa Kancelarijom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne napred“, rekao je Stoltenberg Šmitu.

Stoltenberg je zahvalio Šmitu na njegovom radu u BiH i predanosti stabilnosti regiona.

Šmit: Moramo ponovo izgraditi poverenje u pravnu državu

Kristijan Šmit je u kratkom obraćanju rekao da je poseta Stoltenberga BiH od izuzetne važnosti.

„Saradnja između dejtonskih institucija, Natoa i svih onih koji čuvaju sigurnost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi poverenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i potrebna nam je podrška EU i Natoa“, rekao je Šmit.

Jens Stoltenberg planira da u Sarajevu poseti Nato bazu u Butmiru, a susretu sa Šmitom prethodili su razgovori sa članovima Predsedništva BiH i predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto.

(RTS)


Ostavite komentar