Srdačan susret Erdogana i Micotakisa u Atini, poručeno da nema nerešivih pitanja

Grčka i Turska su se složile da se fokusiraju na ostvarivanje dobrosusedskih odnosa, da zadrže otvorene kanale komunikacije, povećaju obim trgovine i rade na pitanjima koja su ih razdvojila, posebno u Egejskom moru.

„Među nama ne postoji pitanje koje je nerešivo. Sve dok se fokusiramo na sliku i ne budemo kao oni koji prelaze more i dave se u reci“, rekao je Redžep Tajip Erdogan, posle sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini.

Saveznici u NATO-u želeli su da povećaju obim bilateralne trgovine na 10 milijardi dolara, dok je Erdogan rekao da bi obe zemlje mogle imati koristi od sastanaka na visokom nivou koji se održavaju svake godine.

„Geografija i istorija su nam nalagale da živimo u istom susedstvu. Ali osećam istorijsku odgovornost da iskoristim ovu priliku da dovedem dve države rame uz rame, baš kao što su naše granice“, rekao je Micotakis.

Tokom posete Atini, Erdogan se prethodno sastao sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu i najavio „novu eru u odnosima između Turske i Grčke.

Sakelaropulu je kasnije izjavila da je „važno održavati pozitivnu klimu“ i da dve zemlje „rade zajedno na očuvanju mira i dobrosusedskih odnosa u korist našeg naroda“.

Navikli na verbalne nadmetanje poslednjih godina, hladni odnosi između dva suseda značajno su se odmrzli nakon što je Grčka brzo poslala pomoć posle razornog zemljotresa u Turskoj u februaru.

Grčka i Turska su decenijama u sukobu oko niza pitanja, uključujući energetske resurse u istočnom Mediteranu, prelet Egejskog mora i etnički podeljen Kipar.

Došli su na ivicu rata 1990-ih, a poslednjih godina su se svađali oko energetskih resursa u istočnom Mediteranu, pitanja odbrane, migracija i nabavke borbenih aviona, što je prekinulo razgovore o saradnji.

Ali „diplomatija zemljotresa“ – slično drugom topljenju pod sličnim okolnostima 1999. – ponovo je preokrenula tok.

Uz optimističan ton, Erdogan je ranije rekao da bi dve zemlje trebalo da se fokusiraju na pozitivne, a manje na negativne stvri.

„Biće mnogo korisnije za budućnost ako stvari posmatramo iz polupune perspektive“, rekao je Erdogan tokom ranijeg sastanka sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu.

Grčka je dobila dozvolu od Evropske unije da ponovo aktivira sedmodnevnu turističku vizu za turske posetioce za 10 ostrva u blizini turske obale.

Obe zemlje žele da pokažu da su spremne da poprave veze.

Turska traži članstvo u EU više od dve decenije. Nakon dužničke krize koja je potresla zonu evra, Grčka želi da povrati svoje temelje i da se pojavi kao stub stabilnosti u promenljivom geopolitičkom pejzažu zbog rata u Ukrajini i sukoba u Gazi.

(RTS)


Ostavite komentar