Spajić u sve većem problemu – na udaru predsednika, nezadovoljnih građana, ali i sopstvene partije

Pre tačno 21 dan predsednik je poverio mandat za sastav vlade Milojku Spajiću. Tri nedelje kasnije ne okoliša stranački kolega Jakov Milatović. Nedvosmisleno kritikuje kako se vode pregovori. Izostali su, jasan je, principi i struktura kako bi Vlada trebalo da izgleda.

„Čini mi se da se opet krenulo s kraja i da smo i ovoga puta mi kao građani bili svjedoci nepristojnog političkog potkusurivanja određenim resorima. Proces formiranja vlade treba da krene prije svega od onog što je izborna volja građana i programa koje bi ta vlada trebalo da ostvari, i, naravno, strukture vlade koja je optimalna kako bi se došlo do tih programa“, navodi Jakov Milatović, predsednik Crne Gore.

Šefu države zahtev od građana. Od sinoć na ulicama Crne Gore protesti. Između ostalog, traže da Milatović Spajiću oduzme mandat.

„Tražimo otpočinjanje hitnog demokratskog dijaloga o budućnosti Crne Gore, jer nećemo dozvoliti povratak DPS-a na vlast u bilo kom formatu i obliku, niti dozvoliti da se političke partije i pojedinci koji su njihovi sateliti infiltriraju u vlast jer to predstavlja brutalno kršenje izborne volje“, kaže učesnica protesta u Budvi.

ZBCG: Lopta je opet u dvorištu pokreta Evropa sad

Za koaliciju Za budućnost Crne Gore, lopta je opet u dvorištu pokreta Evropa sad.

„Njihov najpopularniji političar, predsednik Crne Gore, je neko ko je dobio 220.000 i koji je potpredsednik te partije, sinoć je jasno saopštio kako bi trebalo da se formira vlast i to je ono što je za nas bitno. Posle njegovog obraćanja mi smo doneli odluku da sačekamo par dana, da li to ostavlja određene posledice i da li to poziva i priziva ljude iz PES-a da možda promene ono što je saopštio Ervin Ibrahimović, da nema koalicije sa koalicijom ZBCG“, navodi Andrija Madnić iz te koalicije.

Uslov PES-u postavlja i koalicioni partner Civis

Uslov PES-u postvalja i koalicioni partner Civis. Nije problem, kažu, da se izglasa Vlada od 41 do 44 poslanika, ali mora da se obezbedi većina za imenovanja i reforme u pravosuđu. Ukoliko ih u to ne ubedi mandatar, smatraju da nisu smisleni saveznici.

„Uz podršku 49 i više poslanika izašlo bi se konačno iz v. d. statusa i omogućilo glasanje za moderne evropske zakone, kojima se sa sigurnošću trasira put Crne Gore u Evropsku uniju“, poručuju iz Saveza građana „Civis“.

Alternativa Crna Gora povukla se iz pregovora

Pre toga Alternativa Crna Gora povukla se iz pregovora, ali i ostala bez člana, poslanice Jelene Nedović, koja je dala podršku Spajiću. Traže od nje da vrati mandat, ona odgovara da mandat pripada poslaniku.

„Mi moramo da damo šansu novom političkom subjektu da pokaže šta zna. Ako ta vlada ne bude u redu i budu radili iste stvari u mjeri u kojoj se to do sada radilo, neću biti dio toga“, kaže Jelena Nedović.

Stigla je poruka i iz Evropske unije – očekuju formiranje nove, jake i proevropske vlade koja će biti sposobna i posvećena da nastavi put ka Evropskoj uniji u najkraćem mogućem roku.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike