Selaković u Kozarskoj Dubici: Ne negujemo samo kulturu sećanja, već i da se zla i užasi nikad ne zaborave

U svom govoru Nikola Selaković je rekao da je od izuzetne važnosti negovanje kulture sećanja i da je jedna od najvažnijih stvari koje su Republika Srbija i Republika Srpska učinile u prethodnoj deceniji obeležavanje zajednički vrednih datuma.

„Na takav način neguje se ne samo kultura sećanja, već se i podučavanjem sadašnjih generacija utiče da se nikad ne zaborave neka zla i užasi koji su nas zadesili kao narod u toku naše istorije“, istakao je Selaković, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Napomenuo je da je Kozarska Dubica kao opština jedno od najvećih mesta stradanja srpskog naroda od strane ustaške, nacističke NDH, navodi se u saopštenju.

Ministar je podsetio da je ideja o zajedničkom obeležavanju potekla od strane predsednika Vučića i predsednika Dodika i da se u toj dobroj praksi istrajava, kao i da postaje tradicija.

Memorijalna akademija je posvećena odavanju počasti nevinim žrtvama ustaškog zločina iz perioda Drugog svetskog rata u koncentracionom logoru Jasenovac i jednom od njegovih najvećih stratišta Donjoj Gradini.

(RTS)