Sednica Saveta bezbednosti o BiH u sredu 15. maja, Vučić putuje u Njujork

Sednica o BiH će, kako je najavljeno, biti održana u prepodnevnim satima po lokalnom, odnosno popodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu.

Prethodna, vanredna sednica o BiH, održana je 30. aprila, a zakazana je bila na zahtev predstavnika Rusije kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

Vlada Republike Srpske ranije je dostavila SB UN Izveštaj o situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na posledice koje bi imalo eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici, koja je Generalnoj skupštini dostavljena bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Inače, redovne sednice SB UN o stanju u BiH održavaju se dva puta godišnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da neće moći da ide u Kotor na samit lidera Zapadnog Balkana, jer će ići u Njujork.

„Ja sam mislio da ću doći u Kotor, kao što sam vam rekao zajedno sa Sinišom Malim i Tanjom Miščević, ali mi je upravo dostavljena informacija da će najverovatnije sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pre toga i Saveta bezbednosti, biti baš u sredu, tako da ću ja čim završimo večeru, da idem u Njujork, pošto onima koji bi želeli da optuže Srbiju kao genocidan narod, neko mora da pruži odgovor“, rekao je Vučić.

(RTS)