Samit lidera Zapadnog Balkana i EU zakazan za 16. maj u Kotoru

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana prisustvovaće evropski Komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen, najavljeno je na sajtu Vlade Crne Gore.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija“ (One region, common vision), a domaćin samita biće predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Dan uoči Samita, 15. maja, biće održan i sastanak ministara evropskih poslova i finansija Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Američki Stejt department saopštio je da će pomoćnik sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O’Brajen od 14. do 17 maja posetiti Crnu Goru i Gruziju i da će, u okviru posete Crnoj Gori, učestvovati na Samitu u Kotoru. 

Njegov angažman na samitu biće usredsređen na regionalnu ekonomsku integraciju i mogućnost rasta koje nudi Plan rasta EU za Zapadni Balkan i ojačaće snažnu podršku Sjedinjenih Država putu Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, navedeno je u saopštenju.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz regiona, pozvane i partnerske organizacije kao što su Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Još nije sigurno ko će predstavljati Srbiju na Samitu u Kotoru. 

(RTS)