Rama: Nisam uvređen što me Micotakis nije pozvao na neformalnu večeru, i dalje je moj prijatelj

Predsednik albanske vlade Edi Rama izjavio je da nije lično shvatio i da nije uvređen zbog toga što ga grčki premijer Kirijakos Micotakis nije pozvao u Atinu na neformalnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana.

Edi Rama je, u intervjuu za Katimerini, rekao da, međutim, on ne bi uradio nešto slično, ocenjujući da je sastanak u Atini, održan prošlog ponedeljka, zaista značajan, kao i inicijativa koju je pokrenuo Micotakis.

„Dakle, za mene je Kirijakos bio prijatelj, on je i dalje prijatelj koga volim i poštujem“, istakao je Rama.

Slučaj gradonačelnika Himare, pripadnika grčke manjine

Slučaj izabranog gradonačelnika albanskog grada Himare Fredija Belerija, koji pripada grčkoj manjini, a koji se nalazi u zatvoru pod optužbom za kupovinu glasova na izborima 14. maja 2023. godine, verovatno je označio jednu od najnižih tačaka odnosa između Albanije i Grčke u poslednjoj deceniji, preneo je Albanijan post.

Optužbe za nezakonito pritvaranje učestale su poslednjih dana.

Rama je rekao da je tokom predizborne kampanje bio oštar prema Beleriju jer je dao, kako je naveo, neke veoma neprihvatljive izjave, kao što je najava da će unaprediti proces helenizacije Himare.

„Znate, to nije nešto što se govori u Evropi“, naveo je Rama.

Rama je podsetio i da je Beleri rekao da je tu da oslobodi Himaru, navodeći da ne zna od koga je trebalo da je oslobodi.

Albanski premijer je rekao da je saznao za hapšenje Belerija kada je policija bila u akciji, i da je na njegovo pitanje načelnik policije rekao da je tužilac izdao nalog za hapšenje koji je zasnovan na jakim dokazima o kupovini glasova.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike