Predloženi zaključci skupštinske većine u NSRS o KiM

Zaključke su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a. 

U vezi sa predloženom rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, navodi se da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se države članice UN, Saveta Evrope i EU, koje su priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište. U predlogu zaključaka navodi se da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savetu bezbednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Predloženo je i da ovi zaključci stupe na snagu narednog dana od dana donošenja, prenela je RTRS.

(RTS)


Ostavite komentar