Poznati sveštenik iz Slovenije optužen za seksualno zlostavljanje

Bivše časne sestre koje su tvrdile da su bile podvrgnute seksualnom, psihičkom ili duševnom zlostavljanju od strane poznatog sveštenog lica iz Slovenije pozvale su papu Franju da naredi pokretanje nezavisne istrage i upozorile da je Katolička crkva podigla „zid ćutanja“ kojim se sprečava da istina izbije na videlo.

Otac Marko Ivan Rupnik, sveštenik i umetnik čiji mozaici krase oko 200 crkava i kapela širom sveta, uključujući i vatikanske bogomolje, prošle godine je izbačen iz reda Jezuita i veruje se da trenutno boravi negde u svojoj rodnoj Sloveniji, prenosi Rojters.

Oko 20 žena, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je Rupnika za razne vrste seksualnih zlostavljanja počinjenih u vreme kada je bio duhovnik zajednice monahinja u Sloveniji pre oko 30 godina i kasnije, kada se preselio u Rim gde je nastavio svoju umetničku karijeru.

Primoravanje na seksualni odnos

Bivša časna sestra Glorija Brancijani prvi put je javno potvrdila da ju je Rupnik, u Sloveniji, primorao na seksualni odnos sa još jednom monahinjom, obrazlažući da je to „čin odanosti Svetoj Trojici“.

Prema njenom svedočenju, kasnije, u Rimu, Rupnik je primoravao da sa njim posećuje porno bioskope.

Brancijanijeva i još jedna navodna žrtva Rupnika, bivša časna sestra Mirjam Kovač, pozvale su papu da naredi „nezavisnu istragu o postupanju crkvene hijerarhije prema optužbama protiv Rupnika“ i zatražile su da se nalazi te istrage javno saopšte.

Prošle godine papa Franja je naredio Odeljenju za doktrinu vere Vatikana da ponovo otvori slučaj Rupnik.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da je to Odeljenje završilo prikupljanje informacija i da razmatra dalje korake.

(RTS)