Posle Micotakisa, i Cipras odbio mandat za novu grčku vladu, sve izvesniji novi izbori

Ciras je rekao da je odgovorio na svoju institucionalnu obavezu da dođe i kaže da ne prihvata mandat, jer, kako je ocenio, ne postoji mogućnost formiranja vlade, preneo je grčki javni servis ERT.

Sakelaropulu je istakla da „Ustav na jasan način predviđa kontinuitet” i izrazila nadu da će „naredni izbori dati vladu”.

Aktuelni grčki premijer Kirijakos Micotakis, čija je stranka Nova demokratija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u nedelju, rekao je u ponedeljak da neće formirati koalicionu vladu i da se nada održavanju novih izbora 25. juna.

Micotakis je to rekao u razgovoru sa predsednicom Grčke, Katerinom Sakelaropulu, koja njemu prvom zvanično ponudila priliku da formira vladajuću koaliciju na osnovu Ustava.

Grčka vladajuća Nova demokratija na parlamentarnim izborima održanim u nedelju je osvojila 40,78 odsto glasova, ispred levičarske Sirize koja je dobila 20,06 odsto glasova, na osnovu više od 99 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Socijalistički PASOK predvođen Nikosom Andrulakisom zauzeli su treće mesto sa 11,46 odsto glasova. Odziv birača bio je 61 odsto.

Predsednica Grčke, prema proceduri, trima strankama sa najviše osvojenih glasova na izborima daje po po tri dana za formiranje koalicione vlade.

Pošto je izvesno da nijedna neće sastaviti vladu, Sakelaropulu će imenovati prelaznu vladu koja treba da pripremi nove izbore koji bi trebalo da se održe za oko meseca dana, najverovatnije 25. juna.

(RTS)


Ostavite komentar