Pomen u Banjaluci povodom 32 godine od smrti 12 beba umrlih zbog nedostatka kiseonika

U Banjaluci se obeležavaju 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru, umrlih zbog nedostatka kiseonika.

Pomen je počeo parastosom i polaganjem cveća na spomeniku 12 beba na Novom groblju, a venci i cveće biće položeni i na spomenik „Život“.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovaće obeležavanju.

Kiseonik nije mogao da stigne iz Beograda u Banjaluku

Odlukom Saveta bezbednosti UN, u maju i junu 1992. godine, bili su zabranjeni međunarodni letovi.

Čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku nisu mogli da polete zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba.

Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim delovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za celi život.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je smrt 12 banjalučkih beba najtragičniji zločin, po karakteru, načinu i namerama, koji su počinili predstavnici međunarodne zajednice nad nedužnim bićima.

Dodik kaže da su bebe, nažalost, odmah po rođenju spoznale surovost i okrutnost „velikih“ koji se iživljavaju nad „malim“, prenosi RTRS.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je, da je smrt beba jedan od najpotresnijih događaja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

(RTS)