Podgorica predlaže dva amandmana na tekst nemačke Rezolucije o Srebrenici

Tekst prvog amnadmana na predlog nemačke Rezolucije UN o Srebrenici glasi: „Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini“.

U drugom stoji: „potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.

Tim amandmanima, kako je rečeno iz Vlade Crne Gore, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom, ističu vlasti iz Podgorice, suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv RS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da donošenje tog dokumenta ima dva cilja – da se traži ratna odšteta od Srbije, kao i da se izvrši revizija postupka protiv već donijete presude Međunarodnog suda u Hagu.

Istakao je da će se odluka donositi preglasavanjem, ali i da će ovo otvoriti „Pandorinu kutiju“ i omogućiti pokretanje mnogih inicijativa za donošenje rezolucija o genocidu.

Vučić je dodao i da se očekuje da sednica Saveta bezbednosti UN bude održana 9. maja, nakon čega će se verovatno glasati o Rezoluciji u UN.

(RTS)