Plenković: Razgovori sa predstavnicima vlasti Srbije jedini način da se krene napred

Andrej Plenković je u Okučanima govorio o susretu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Zagrebu.

„Drago mi je da smo otvorili sve teme. Jasno sam rekao da svaki povišeni ton usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina“, rekao je Plenković.

Najavio je da će krajem juna posetiti Suboticu i tamo održati bilateralne sastanke s predstavnicima vlasti u Srbiji, istakavši da su razgovori jedini način da se krene napred.

Dodao je da je u Hrvatskoj odnos prema manjinama uređen na način da bi to trebalo da bude standard prema kojem će se urediti odnos prema hrvatskoj manjini u Srbiji.

„Važno je da u Hrvatskoj razumemo da što kvalitetnije štitimo prava manjina u našoj zemlji, to će biti bolji položaj hrvatske manjine u susednim zemljama“, rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara.

Na isto pitanje o susretu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, predsednik sabora Gordan Jandroković je rekao da je, kako je naveo, nebitno da li su njene jučerašnje izjave bile iskrene, kao i da će dijalog Zagreba i Beograda olakšati, prema njegovim rečima, poziciju Srbije.

„Interes je Hrvatske da ima stabilno, proevropski orijentirano susedstvo. Puno nam je važnije da se one snage koje su zainteresovane za evropski put Srbije ojačaju, važno nam je da imamo mirno susedstvo“, rekao je Jandroković.

(RTS)


Ostavite komentar